Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Běhy do vrchu vinařským krajem

Poslední květnový víkend nabízí všem milovníkům vína a běhání v krásné přírodě jedinečnou příležitost. Na jihu Moravy se totiž chystá vrchařský dvojzávod sestávající z již tradičního běhu na Děvín v Perné u Mikulova a z naprosté novinky v termínové listině, běhu Okolo Výhonu v Židlochovicích. Můžete se těšit na běh vinohrady, otevřené sklepy a krásné výhledy na obou zmíněných dominantách zdejšího kraje.

Závod v Perné u Mikulova čeká v sobotu, 30. 5. již sedmnáctý ročník a řadí se tak k zaběhnutým závodům. Čeká zde na vás trať dlouhá 9,1 km s převýšením 691 m. Celá trasa závodu vede přes dominanty Pálavy, terénem zbrázděným vinicemi. Hned po startu závodníci překonají Tabulovou horu, aby z ní seběhli do další vinařské vesničky, Klentnice. Poté již následuje krátký přeběh k samotnému Děvínu a stoupání k jeho vrcholu, přičemž největší kopec čeká běžce v samotném závěru.




V neděli 31. 5. dopoledne bude na programu druhý běžecký chod v Židlochovicích. Ty jsou vzdáleny cca 30 minut cesty autem od Pálavy a přezdívá se jim Brána do vinařského kraje. Kopec Výhon, který je připraven prověřit Vaši kondici jak ve stoupání, tak v sebězích, je nejvyšším vrcholem Dyjsko-svrateckého úvalu. Stejně jako Pálava je i on pokryt vinicemi, sady a poli. Tento fakt se odráží i v mottu závodu, které zní: potkávání lidí, kteří nechtějí stát na magické půdě úrodného kopce. Výtěžek ze startovného bude navrácen zpět kopci investicí do opravy a doplnění místopisných tabulek na vrcholu Akátové věže.




Celý název židlochovického závodu zní Okolo Výhonu - běh nahoru a dolů. Už z něho lze vyčíst, že start a cíl závodu bude na jednom místě, kterým je zdejší Náměstí Míru. Na běžce čeká stoupání k dominantě Výhonu - rozhledně s poetickým názvem Akátová věž. Ta je hlavním symbolem zdejšího kopce, i celého závodu. Byla postavena v roce 2009 podle návrhu Arch. Jury a její otevření neušlo pozornosti domácích, ani zahraničních odborných periodik. Závodníci ji oběhnou celkem třikrát, aby poté zamířili rovnoměrným klesáním zpět do cíle na Náměstí míru. Celý závod pak má parametry 5,6km a 280m převýšení nahoru a dolů.


Nejrychlejší muž a juniorka Běhu na Děvín 2014 - Petr Pechek a Míša Stránská


Víkendový dvojzávod je skvělou příležitostí i k rodinnému výletu. Jak Perná u Mikulova, tak město Židlochovice a jejich okolí nabízí dostatek ubytovacích kapacit a tipů na příjemně strávený čas. Například v Klentnici můžete zavítat na posezení do vyhlášeného Café Fara. V Židlochovicích bude zase otevřen městský sklep pod radnicí, kde si můžete vybrat skvělá vína z expozice místních a dolnorakouských vinařů. Dalším tipem na výlet může být například Památník písemnictví na Moravě v nedalekém Rajhradu, který se nachází v překrásném benediktinském klášteře navrženém slavným architektem Janem Blažejem Santinim.




K rodinnému pojetí běžeckého víkendu na Jižní Moravě vyzývají i kategorie vypsané pořadateli v obou závodech. V Perné u Mikulova můžete do vlastní kategorie přihlásit děti od nejmenších až po dorostence, V Židlochovicích zase před hlavním závodem startuje lidový běh na 1,8 km s převýšením 170 m. Cíl je u Akátové věže, kam zanedlouho po doběhu lidového běhu dorazí i účastníci hlavního závodu, které zde tak čeká bouřlivá kulisa. V rámci lidového běhu je vypsána kategorie Rodina, kdy se sečtou výsledné časy tří nejrychlejších členů rodiny (zastoupeny přitom musí být alespoň dvě generace).




Pokud tedy ještě nemáte na poslední květnový víkend žádný plán, neváhejte. Sbalte běžeckou výbavičku a vyrazte na Jižní Moravu. Podrobné informace o běhu Okolo Výhonu naleznete na oficiálních stránkách závodu www.behynavyhon.cz. Propozice běhu na Děvín pak v termínovce běhů mimo dráhu.

Článek byl publikován 06.05.2015, 10:06:05