Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Ája na RED BULL 400 nedala soupeřkám šanci

Závod Red Bull 400 spočívá ve vyběhnutí na vrchol skokanského můstku K120 v Harrachově. Start je dole na dojezdu. Asi po 80 metrech se před vás postaví stěna se sklonem 37°, kterou většina účastníků zdolává po čtyřech. Následuje buben můstku, odrazová hrana a nakonec celá nájezdová rampa. Pokud toto zvládnete, jste na vrcholu, kde na vás čeká měkká žíněnka, do které se můžete skácet. Tepová frekvence 200 a nohy plné kyseliny mléčné. Ty vás už neposlouchají, dávno je necítíte. Do tohoto extrémního závodu se rozhodly jít Holky Stránský. Nakonec běžela jen Ája, protože Míšu bohužel postihla viróza a vyfasovala antibiotika.

Nedovedl jsem si atmosféru závodu představit a musím říct, že jsem byl nadšen. Obdivoval jsem účastníky v jednotlivých startovních vlnách s jakým nasazením a odhodláním do toho šli, přestože věděli, že nahoře budou trpět. Většina účastníků zdolávala trať stylem alá brouk, jen málokdo v prudkém svahu dokázal chvílemi běžet. Někteří se dostali do cíle opravdu po čtyřech, či po břiše, na zatuhlé nohy se již nedokázali postavit. Atraktivní pro diváky byly zejména štafety. Tady jdou všichni až za hranu, protože bojují za tým. To musí strašně bolet :).

Žádný speciální trénink jsme neabsolvovali, i když by si to tak prudký kopec zasloužil. Pouze v pondělí bylo několik krátkých výběhů do svahu, v úterý dvoustovky a ve středu pár výběhů schodů. Celý týden se Ája věnovala dětem z Junior teamu na jejich soustředění, takže na trénink nebylo ani moc času.

Moderátoři závodu vyslovili několikrát dvě přání. Aby konečně měl závod českého vítěze nebo vítězku a aby byla překonána jakási magická hranice 4 minut u mužů a 5 minut u žen. Na rozdíl od mužů jim Adéla toto přání splnila.

Všechny rozběhy byly na čas, nebylo možné taktizovat. Nejlepší čas = vítěz. Ája běžela v třetím rozběhu, který suverénně vyhrála. Sice po 200m byla ještě na druhém místě, ale pak předvedla neskutečný výběh nájezdové rampy a v cíli se zastavil čas na 4:51,53. Posunutí rekordu o 14 vteřin! Ještě ale nebylo vyhráno, ve čtvrtém rozběhu běželo lyžařské repre - Sandra Schützová, Katka Beroušková a Karolína Grohová.

Bylo to napínavé, v polovině trati ztrácely holky na Áju asi 5 vteřin. Na nájezdové rampě už to ale bylo jasné. Lyžařkám docházely síly, začaly se chytat zábradlí, aby ulevily nohám, a to je výrazně zpomalovalo. Nakonec z toho byl rozdíl 18 vteřin - tedy jednoznačné vítězství. Áju dokázalo v Harrachově porazit pouze 14 mužů z 388 klasifikovaných. Neskutečný výkon, u všech gratulantů byl vidět obdiv a respekt k této sympatické dívce. Fakt jsem viděl i Krakonoše nad můstkem, jak spokojeně bafá z dýmky a uznale pokyvuje hlavou.

Aleš Stránský

Článek byl publikován 15.08.2016, 13:11:59