Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

MS v dlouhém horském běhu v Karpaczi 2018

MS v dlouhém horském běhu neboli THE LONG DISTANCE MOUNTAIN RUNNING CHAMPIONSHIPS se v historii běhů do vrchu běžel po patnácté. Výhodu domácího terénu jsme využili již v roce 2013 ve Sklarske Porebě, kde český mužský tým skončil na 2. místě za vítěznou Itálií. Letos v polské Karpaczi kluci dokázali vybojovat zlato.

Trať byla velmi náročná. Poláci mají téměř všechny cesty na Sněžku vydlážděny kameny, které jsou často velmi nerovné a vyžadují běh s velkou opatrností zejména v prudkých sebězích. Některým našim běžcům se bohužel nevyhnuly pády na kluzkých kamenech. Milan Janata, Jirka Čípa, Míša Mertová si odvezli z Polska četné odřeniny, doufejme bez trvalých následků. Dalším faktorem, který pořádně prověřil všechny účastníky, bylo počasí na hřebenech. Chladno, teplota na Sněžce lehce nad nulou, silný vítr, mlha, občasný déšť. Na technické poradě den před závodem se řešilo případné zkrácení trati a vynechání vrcholu Sněžky, na kterou museli závodníci vyběhnout 2x. Trať byla dlouhá 36 km s převýšením 2.100 m. Ke zkrácení nakonec naštěstí nedošlo.

Český atletický svaz vyslal na šampionát pětičlenné týmy a využil tak maximální možný počet závodníků na startu. Všichni měli bohaté zkušenosti s dlouhými horskými běhy a tak jsme věřili v dobrý výsledek. V mužích rozběhli závod ambiciózně závodníci z USA a dlouho to vypadalo na jejich jasné vítězství. Po prvním okruhu jsme v týmech drželi 3. pozici za USA a Švýcarskem. Téměř celý závod běžela na čele dvojice Američanů Andy Wacker (nakonec 5. místo) a Joseph Gray (3. místo) aby jim nakonec v závěru závodu došly síly. Možná vidina týmové medaile u kluků způsobila to, že se v druhé části závodu začali prokousávat pořadím vpřed. Robert ve spolupráci s pozdějším vítězem v čase 2:39:18 Alessandrem Rambaldinim (nyní už dvojnásobným mistrem světa a přezdívaným Rambo) v druhém stoupání na Sněžku dvojici Američanů začali stahovat. V seběhu do cíle Rambaldini nakonec vybojoval zlato a Robert stříbro. Škoda, že se Robertovi individuální titul získat nepodařilo, byla by to pro něj krásná odměna na vrcholu jeho dlouhé a úspěšné kariéry. Roberta doplnil do součtu týmové soutěže skvělým 4. místem Jirka Čípa a 9. místem Ondra Fejfar. Další naši kluci doběhli: Petr Pechek (22.) a Milan Janata (po nemoci v přípravě a těžkém pádu na trati 42.)

V ženách zvítězila Charlotte Morganová z Velké Británie v čase 3:08:26. Výborně zaběhla Zuzka Krchová, která se vešla se do první desítky. Anka Straková i přes zdravotní problémy v přípravě zvládla závod také solidně. Podobně i Míša Mertová byla limitovaná už před startem zraněním nohy. Všechny holky příkladně bojovaly a nechaly na trati všechny síly. Stačilo to na pěkné 7. místo v soutěžích týmů ze 14 klasifikovaných. Individuální pořadí holek: Zuzka Krchová (9.), Anka Straková (19.), Katka Matrasová (32), Míša Mertová (36.), Zuzka Bartasová (40.).

Co ještě napsat o mistrovství. Luxusní ubytování všech výprav v největším polském hotelu Golebiewski, kde se dalo zabloudit snadněji než na trati. Skromné úvodní i závěrečné ceremoniály. Drsné a velmi chladné počasí ve vrcholových partiích trati. Spousta českých fanoušků, kteří neúnavně povzbuzovali a podporovali naše závodníky. Skromná závodní parta a pohodová atmosféra v českém týmu. Zlatý zápis do historie a národní hymna na stupních vítězů.

Aleš Stránský

VÝSLEDKY V PDF

Několik fotografií:

Článek byl publikován 26.06.2018, 14:36:26