Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Světový pohár v běhu do vrchu poprvé v České republice!

Po dlouhých přípravách a jednáních je rozhodnuto. Jánské Lázně pod organizátorstvím TJ Maratonstav Úpice, z. s. se stanou 15. - 16. 8. 2020 poprvé v zemích bývalého východního bloku dějištěm Světového poháru v běhu do vrchu.

Krkonošský půlmaratón který se poběží na trati z Janských Lázní přes Černou horu do Pece pod Sněžkou a zpět bude mít délku 21 km s převýšením 1220 m.

Závod se stal součástí TOP 10 závodů světa ve které jsou např. závody Broken Arrow Skyrace v USA, Sierre - Zinal ve Švýcarsku a Grossglockner Berglauf v Rakousku. Toto je asi největší vyznamenání pro Českou republiku a pořadatele.

Zařazením do Světového poháru máme zaručenu účast nejlepších běžců a běžkyň světa včetně mistrů světa z minulých let. Pro českou reprezentaci bude závod jednou z kvalifikací na MS v dlouhém horském běhu 2020 na ostrově Lanzarote. Závodu se ale mohou zúčastnit i všichni výkonnostní běžci a hobíci včetně juniorů a veteránů, pro které jsme připravili i finanční hodnocení v jednotlivých mládežnických a veteránských kategoriích. Je to jedinečná příležitost pro všechny běžce zúčastnit se takovéto vrcholné akce na domácí půdě a změřit svoji výkonnost s absolutní světovou špičkou.

Přidělení světového poháru je i poděkováním ČASu a organizátorům závodů k jubileu - 35 roků běhů do vrchu v ČR. Běhy do vrchu jsou velmi úspěšnou disciplínou ČAS, která má pravidelnou soutěž - Maratonstav český poháru v běhu do vrchu. Pohár obsahuje 40 závodů v našich krásných horách po České republice. Za 35 let získali naši závodníci 25 medailí z ME a 44 medailí z MS. Světovou špičkou jsme i v kategorii veteránů. Po organizátorské stránce patříme k nejaktivnějším zemím na světě. Uspořádali jsme v roce 1997 MS a 2006 ME v Malých Svatoňovicích, MS vet. 1999, 2013, MS sedmnáctiletých v roce 2016, ME vet. 2019 to vše v Janských Lázních za pořadatelství TJ Maratonstav a v roce 2008 MS vet. na Dolní Moravě za pořadatelství firmy Iscarex Česká Třebová.

Česká republika patří k úplné organizátorské špičce světa spolu s Rakouskem a Itálií.

A navíc je pověstná nádhernou atmosférou a diváckou kulisou na které účastníci rádi vzpomínají a proto se k nám i vracejí.

Uděláme vše, aby i atmosféra Světového poháru v Janských Lázních byla co nejlepší.

Přispějte k tomu i vy buď závodní účastí nebo divácky.

Závod Světového poháru bude doplněn o další sportovní akce jako je sobotní Pochod po trase závodu Janské Lázně - Černá hora nebo závod Běh kolonádou na 1 km pro děti, maminky s kočárky, hendikepované atd.

V sobotu se též poběží tradiční 36. ročník závodu v běhu do vrchu Janské Lázně - Černá hora.

Vše bude doplněno kulturními programy a promenádními koncerty.

PŘIJĎTE POBEJT!!!!

Karel Šklíba

Článek byl publikován 27.01.2020, 13:01:23